Ik ben Mirella Klomp, praktisch theoloog. (Geloofs-)handelen van mensen observeren, analyseren en er theologisch over nadenken is mijn vak. Mijn deskundigheid ligt in het bijzonder op het gebied van ritueel en de betekenissen die mensen aan rituele praktijken toekennen. In mijn onderzoek hield en houd ik mij bezig met migrantenkerken en liturgie, moderne Passies in onze cultuur, en de betekenis van voedsel, maaltijden en eten. Nieuwsgierig en open treed ik mensen en praktijken tegemoet, daarin ligt mijn kracht. Ik werp graag een frisse theologische blik op allerhande zaken. Dat doe ik schrijvend en sprekend, voor en met mijn collega’s en studenten in de wetenschap, maar ook voor en met een breed publiek.

In 1979 werd ik in Amersfoort geboren. Ik groeide op in het midden van het land en trok in 1998 naar Amsterdam om aan de Vrije Universiteit theologie te gaan studeren. Daar ontwikkelde ik mij tot praktisch theoloog in hart en nieren. Ik promoveerde in 2009 aan de Protestantse Theologische Universiteit op een liturgisch-ethnografisch onderzoek naar de liturgie van twee migrantenkerken: “The Sound of Worship. Liturgical Performance by Surinamese Lutherans and Ghanaian Methodists in Amsterdam.” Na mijn promotie werkte ik van 2010-2012 als postdoc onderzoeker aan de Tilburg School of Humanities (Tilburg University). Van 2012-2015 was ik werkzaam als predikant verbonden aan de Protestantse Kerk Amsterdam en ik keerde in 2013 als onderzoeker terug naar de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. Sinds 2015 ben ik daar ook docent en coördinator van het Instituut voor Rituele en Liturgische Studies.

Als universitair docent praktische theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit bestaat mijn dagelijks werk uit het doen van academisch onderzoek en het geven van onderwijs. Mijn onderzoeksprojecten draaien veelal om transformatie (van mensen, van religie, van theologisch onderzoek zelf). Ook in het onderwijs staat transformatie voor mij centraal; mijn drijfveer is daar vooral de vraag: ‘hoe worden we nog betere theologen’? Als docent geef ik onderwijs in de bachelor, pre-master en master: bij mij leren studenten de basisbeginselen van de Praktische Theologie en van voorgaan in de christelijke eredienst.

Mijn vrije tijd breng ik het liefst door aan een grote tafel, met goed gezelschap, eten en drinken. Verder houd ik van muziek maken (alleen, maar nog liever samen), loop ik langzaam hard en lees ik ook nog wel eens een roman.